creative

Wat het betekent om een onderneemster te zijn in 2020

STRAREX women

Ter ere van Business Woman’s Day spraken we met twee van onze vrouwelijke STRAREX-teamleden, Diana en Eva. We kropen in hun hoofd en stelden hen vragen over vrouwen in de zakenwereld, andere vrouwelijke onderneemsters en wat het betekent om te ondernemen in 2020.

Hallo, mijn naam is Diana, Co-Founder en Head of Creative van STRAREX.

Ik ben Eva, een ondernemende freelance web designer en front-end developer bij GraphicsGrove. Ik werk op freelance basis samen met STRAREX.

Wat het betekent om een onderneemster te zijn

Diana & Eva: Een onderneemster zijn is een label als een ander. Toch is het de persoon achter de onderneemster die ware betekenis geeft aan het woord. Een ondernemersziel is iemand met doorzettingsvermogen, met een “ik-volg-mijn-dromen”-mentaliteit en een “ik-geef-mezelf-voor-1000%-om-grote-dingen-te-verwezenlijken”-ingesteldheid, maar bovenal iemand die durft in zichzelf te geloven en die creatief omspringt met zijn of haar passie.

Uit mijn ervaring kan ik stellen dat het vooral draait om hoe anderen mij zien en minder om hoe ik naar mezelf kijk. Ik identificeer mezelf niet bepaald met het label van “onderneemster” en mijn geslacht heeft daarin nooit een rol gespeeld. Omdat ik daarentegen weet dat het voor sommigen wel een verschil maakt, probeer ik door mijn werk en expertise te tonen dat het eigenlijk weinig uitmaakt dat ik een vrouw ben. Ik probeer steeds te tonen dat ik een professional ben en dat je daarom geen typische play-it-hard-mentaliteit hoeft te hebben. Het betekent meer voor mij om iedere dag te werken met passie en een go-getter-mindset, dan enkel de titel van onderneemster te dragen en mijn geslacht of seksuele voorkeur als bepalend te zien. Je kan in de zakenwereld perfect vriendelijk en zorgzaam zijn – dat is volgens mij eigenlijk zelfs een groot voordeel.

Hoe we begonnen:

Eva: Na twee jobs als werknemer realiseerde ik mij dat een klassieke 9-to-5 nooit zou werken voor mij. Ik had al wat ervaring met het bouwen van websites en een paar mensen voor wie ik opdrachten deed. Op dat moment leek mij dat voldoende motivatie om de sprong te maken naar freelance werken. Ik volgde een Unizo-cursus om een business plan te leren maken en meer inzicht te krijgen in de administratieve kant van de zaak. Daarna startte ik met GraphicsGrove in 2014.

Diana: Ik heb altijd al de fascinatie en nieuwsgierigheid gehad om iets van bij het begin op te bouwen. Al van toen ik nog kind was, trad ik bijna letterlijk in de voetsporen van mijn ouders. Terwijl zij hun echte bedrijven runden, speelde ik winkeltje met mijn verzameling Barbies, compleet met kassa’s, producten en klanten. Gemotiveerd om mijn passie te volgen, vertrok ik naar Chicago en New York om ervaring op te doen. Ik werkte er voor creatieve en digitale technologische bedrijven die producten op een iets minder organische manier verkochten dan tijdens mijn Barbie-speeluurtjes, en uiteraard op een heel ander niveau. Dit opende mijn ogen om mijn vaardigheden nog verder aan te scherpen in Engeland, om nadien mee STRAREX op te richten als strategisch marketingbureau. En hier ben ik nu, in het spoor van mijn ondernemersgeest.

De reis naar het vrouwelijk ondernemerschap

Eva: In het algemeen bestond de tocht tot dusver vooral uit een goede balans vinden. Er is geen gegarandeerde loonbrief op het einde van de maand, dus je leert best zo snel mogelijk om klanten te zoeken en vinden, kwalitatief werk af te leveren, betaald te worden en daarnaast nog tijd over te houden voor administratie, netwerken en zelfstudie om relevant in je sector te blijven. En je wilt vooral geen burn-out krijgen, ik kan je verzekeren dat je dat liever vermijdt.

Diana: Natuurlijk zijn er tijdens iedere reis uitdagingen die de rit de moeite waard maken. Of je nu een vrouw, man of andere ondernemer bent: zelf iets opbouwen van aan de fundamenten, komt steeds met uitdagingen op je pad. Het begint bij zelfreflectie en ideologie (wat ga ik doen – wat is mijn passie – waar ben ik goed in – wat doe ik zelf graag – wat is er in mijn bedrijfssector nodig om mijn zaak te doen groeien) tot realisatie (oké, ik heb mijn business plan, nu moet het gaan gebeuren).

 “De grootste uitdaging is te beseffen dat niets ooit is wat je ervan verwacht.”

Eva: Je moet jezelf constant aanpassen en continu herbedenken wat je doet, zeker in een competitieve en snelveranderende sector als web design en development. De bijkomende moeilijkheid als freelancer is dat je feitelijk de enige bent om beslissingen te maken. Er is niemand om je tegen te houden of aan te moedigen wanneer je eens vastzit of door een moeilijke periode gaat. Ik ben erg dankbaar dat ik nu andere freelancers heb ontmoet om af en toe te ventileren, of die mij uit de knoop kunnen helpen.

Diana & Eva: Een andere echte uitdaging is het opstarten zelf. Iedereen heeft goede ideeën, maar het gaat erom ze effectief uit te voeren en het nemen van uitvoerbare, concrete stappen om je droom te realiseren. Vanaf dan is je reis beginnen de volgende moeilijke stap. Tussen deze twee momenten zijn er zeker tijden van twijfel, verschillende “wat-doe-ik-nu-toch”-momenten maar ook “ik-voel-dat-ik-de-wereld-aankan”-momenten. Eens je eraan begonnen bent, is het een wilde rollercoasterrit met minimale zekerheden, amper garanties, met veel doe-het-zelf-situaties – van zaken als het vuil opkuisen (ook van anderen) tot “grote” vergaderingen. Ik kan uit mijn ervaring bevestigen dat je jezelf doorheen de eerste jaren moet spartelen en hopen op het beste. Ahja, zei ik al netwerken? Netwerk veel! Je werk moet goed zijn, maar als niemand erover hoort heeft het natuurlijk weinig zin. 

Dit is een onderdeel van bouwen en hard werken. Niet beginnen van “ik heb vandaag 20 uur gewerkt”, nee, je zou je uren eigenlijk niet moeten tellen. Het gaat over de uiteindelijke resultaten, de inspanning maken. Enkel zo kan je naar dat volgende niveau stijgen.

“Ik droomde nooit over succes. Ik werkte ervoor.”

Estée Lauder

Heb je het gevoel dat er voordelen/nadelen zijn voor vrouwen in de zakenwereld?

Eva: Het grootste nadeel is dat er veel bedrijfssectoren zijn waar mannen weinig zin hebben om hun manier van werken aan te passen. Gelukkig heb ik als vrouwelijke freelancer nog niet veel tegenstand ervaren, deels omdat ik simpelweg weiger te werken voor iemand die aan mijn capaciteiten twijfelt omwille van mijn geslacht – of om andere redenen. Ik ben me wel bewust dat niet iedereen evenveel geluk heeft. Er gaan genoeg verhalen rond binnen mijn netwerk en binnen de women.code(be)-community waar ik mede-oprichtster van ben. Het grootste probleem is nog steeds dat mensen – niet enkel mannen – vaak vrouwen hun kunnen en professionaliteit in twijfel trekken. Ik ga hier niet over uitweiden, maar zoals men zegt: er is nog veel werk aan de winkel.

Diana: Mijn situatie is vergelijkbaar met Eva, omdat ik in de marketing- en advertentiewereld werk. Daar zijn opmerkelijk meer vrouwen, dus veel vooroordelen op basis van mijn geslacht krijg ik niet. Maar het valt niet te ontkennen: het bestaat, en ik ben in het verleden al met dergelijke onwetendheid en arrogantie in aanraking gekomen. Ik plaatste steeds mijn werk en het overkoepelende project boven dergelijke vooroordelen. Maar ik geloof wel dat ze nog steeds bestaan in meer traditionele, door mannen gedomineerde sectoren of binnen bepaalde teams. 

Vrouwen dragen zoveel bij dat er vaak overheen gekeken wordt bij de standaard bedrijfsuitvoering. Omdat we zijn aangeleerd meer begrip te tonen en anderen hun gevoelens en noden beter te kunnen lezen, hebben we een betere kijk op die kant van zakendoen. Ik ben geen fan van de term “soft skills” omdat het veronderstelt dat deze vaardigheden minder belangrijk zijn of gemakkelijker zijn om aan te leren. In algemeen opzicht zijn vrouwen gezegend met een noodzakelijk “mensen-eerst-perspectief “ bij uitvoering van hun werk.

Dit is uiteraard een erg ruim zicht op de zaak. Ik zeg niet dat alle vrouwen deze vaardigheden bezitten, noch dat het alle mannen aan empathie ontbreekt.

Op deze punten is het belangrijker om je kracht als voordeel te gebruiken, dan te blijven mijmeren over pro’s & contra’s , en vrouwen tegen mannen.

Zo zijn er bijvoorbeeld de nadelen van balans te vinden tussen je gezin en job. Werkende moeders maken van hun nadeel een voordeel – ik heb het geluk gehad om veel vrouwelijke CEO’s of bedrijfseigenaressen te ontmoeten, waarvan sommigen letterlijk hun baby’s op hun schouder van meeting naar meeting droegen. Net alsof er niets veranderd is aan hun situatie, alsof ze nog steeds zoals voordien hun handen vrij hebben. Deze momenten doen mij inzien dat de traditionele rol van de vrouw nog slechts een verouderde visie is. De focus en toewijding die deze vrouwen naar hun werk toe demonstreren, bewijst des te meer dat ze op professioneel gebied in staat zijn om een nadeel om te buigen tot een kracht.

Wat motiveert jou? Wat is je doel?

Eva: Motivatie is een groot woord. Ik wil gewoon werken aan wat belangrijk is voor mij terwijl ik anderen help. Ik heb niet echt een zakelijk doel dat ik wil bereiken. Comfortabel leven en iets terugdoen voor de gemeenschappen waar ik deel van uitmaak, alsook voor de mensen die me tijdens mijn reis hielpen, dat is mijn doel.

Diana: Werken aan de juiste dingen en het verschil willen maken, dat is wat mij motiveert. Het klinkt misschien wat cliché, maar jezelf iedere dag uitsloven zonder er telkens een gouden ster voor opgespeld te krijgen (een loonsverhoging, complimenten, voordelen, materiële dingen, …) zorgen ervoor dat je naar het grotere geheel toe wilt werken. Mijn energie om door te gaan haal ik uit het ontwikkelen van creatieve strategieën met mijn team om een marketingcampagne succesvol te maken, en wanneer ik zo mijn klanten help om betere resultaten te behalen. Voor mij zijn het de kleine dingen die soms een groot verschil maken. Mijn doel is om nooit mijn drive te verliezen, te blijven bouwen, en te blijven dromen. Om in de toekomst STRAREX  – en meer – verder uit te bouwen, naar waar de enige beperking ons eigen kunnen is.

“Mensen werken zo vaak aan de verkeerde dingen. Werken aan de juiste dingen is wellicht belangrijker dan hard werken.”

Caterina Fake, mede-oprichtster Flickr en Hunch.

Hoe zie jij de toekomst van vrouwen in de zakenwereld?

Eva & Diana: Ik denk, of hoop op z’n minst, dat de huidige zakenvrouwen of vrouwen in leidersposities tonen dat dit de manier is om vooruitgang te boeken. Dus niet enkel door meer vrouwen in bedrijfsposities te plaatsen. Ik geloof dat het einddoel groter is dan genderdiversiteit. Het is een kwestie van gelijkheid voor iedereen die niet past in het nauwe plaatje van wat onze cultuur beschouwt als “een professional”. Zij het om hun geslacht of hun ras/etniciteit, hun seksuele voorkeur of hun beperking. Iedereen zou de kans moeten krijgen om bij te dragen op de manier die ze zelf aankunnen. Dat is niet enkel het juiste om te doen, het is bovendien goed voor je business.

Volgens Forbes zijn er ieder jaar steeds meer bedrijven onder leiding van vrouwen (en gezonde bedrijven zijn gebaseerd op blije mensen)

Forbes

Diana: Mijn eerste invloed was Diane Von Furstenberg, de oprichtster van DVF. Zij staat niet alleen aan het voortouw van de mode, maar is de wandelende definitie van zakenvrouwen die het pad plaveien voor de toekomstige generaties. Ze maakte van haar vrouwelijkheid een kracht en durft ze tegelijk te uiten in iets typisch meisjesachtig zoals jurken en bloezen. Veel van de jonge vrouwelijke onderneemsters in de social media influencers community namen een voorbeeld aan haar en openden hiermee de deuren voor deze opkomende, nieuwe markt. Haar toewijding aan haar filantropie in Vital Voices geeft steun aan opkomende vrouwelijke leiders en social media-onderneemsters.

Eva: Ik heb heel wat geleerd van Amy Hoy, mede-oprichtster van Freckle en 30×500. Zij beheert verschillende succesvolle bedrijfjes en projecten, ook al maakt haar ziekte het haar niet makkelijk. Zij leerde me dat succes enkel kan gemeten worden door wat jij zelf uit het leven wilt halen, niet hoe de maatschappij zegt dat het moet zijn. Handig om in het achterhoofd te houden, zeker wanneer je op social media een zoveelste 30-onder-30-lijst ziet voorbijkomen.

Diana: Er zijn zoveel invloedrijke onderneemsters die mee aan de toekomst van zakenvrouwen schrijven, maar een van mijn favorieten is toch Michelle Phan. Ze is een van de eerste – zoniet dé eerste – influencers die de weg vrijmaakten voor het aspect schoonheid in de YouTube-scène. Sinds de opkomst van tutorials, doe-het-zelf-videos , product reviews, etc. van midden tot einde jaren 2000 kende de schoonheidsindustrie een enorme boost. Voor zij startte met haar video’s was er niemand die deze tak verder exploiteerde – influencer zijn was op dat moment nog geen echte job. Ongeacht hoe mensen kijken naar “influencers” of “v/bloggers”, de impact van wat ze doen valt niet langer te ontkennen. Een nieuwe jobmarkt creëren en een industrie uitbreiden in het digitale tijdperk zijn op zijn minst hoopvolle verwezenlijkingen voor de toekomst van vrouwen in de bedrijfsindustrie. 

Eva: Een andere persoon die mij professioneel beïnvloed heeft is Sihame El Kaouakibi, onderneemster en politica. Voor mij is zij de personificatie van iemand die zowel zorgend als empatisch is, maar ook gefocust en ambitieus. Mensen van hun woord zijn zeldzaam, en zij is zo iemand. Hoewel ik niet dezelfde politieke overtuiging deel, kijk ik toch naar haar op.

Er zijn veel vrouwen die meewerken aan deze toekomst, en het is schitterend om al deze geweldige talenten – die ons inspireren en motiveren – aan het werk te zien.

Over

Diana

Hallo, mijn naam is Diana. Ik sta mijn klanten bij met de menselijke kant van zakendoen. Ik breng hun brand(s) tot leven door het ontwikkelen van creatieve strategieën en help hen om hun doelen te realiseren met branding, rebranding en design als mede-oprichtster en Head of Creative van STRAREX. 

Met diepe wortels in de wereld van advertentiebureaus, gaande van creative, media- of technologiebedrijven, vond ik mijn enthousiasme en passie voor het zakelijke en branding. Ik heb ervaring in verschillende sectoren, waaronder autoindustrie, luxeproducten, consumentengoederen, mode, retail, fastfood, telecommunicatie, bloemen, E-commerce en B2B. Streven naar iets afleveren dat waarde met zich meebrengt heeft mij steeds aangezet tot mijn beste werk. Bouwen aan de verdere ontwikkeling van STRAREX is tot dusver een ervaring die mij enorm veel voldoening schenkt. Mocht je graag een praatje maken over branding, onze firma of over andere zakelijke onderwerpen, sta ik steeds voor je klaar!

Eva

Ik ben Eva, een freelance web designer en front-end developer bij GraphicsGrove. Voor ik me richtte op design en coderen studeerde ik Filosofie en Film, waar ik de grondlaag legde om abstract en visueel denken te combineren. In 2017 startte ik mee women.code(be) op, een nichecommunity die vrouwelijke codeurs in België verenigt en hen een vriendelijke, veilige en intimidatie-vrije omgeving biedt om gelijkgestemden te ontmoeten. Wij organiseren ieder jaar verschillende TechTalk-evenementen en hebben ook informele meetups.


terug naar het overzicht